Cadastru de ultima generație

Cadastru de ultima generație

Scris de Dragoș Stănescu | Toate drepturile de autor rezervate © 2023

 

Cadastrul este un instrument esențial pentru administrarea proprietăților și terenurilor într-o țară. Acesta este folosit pentru a înregistra și identifica proprietățile și terenurile, precum și pentru a menține evidența proprietăților și a proprietarilor acestora. În ultimii ani, tehnologia și digitalizarea au adus noi inovații în domeniul cadastrului, permițând o mai mare eficiență și precizie în administrarea proprietăților și terenurilor.

Tehnologia LiDAR

Una dintre cele mai mari inovații în domeniul cadastrului este utilizarea tehnologiei LiDAR (Light Detection and Ranging), care permite crearea de hărți topografice extrem de precise și detaliate. Acest lucru este posibil prin utilizarea unui senzor laser care măsoară distanța dintre senzor și obiectul de interes, creând astfel o hartă tridimensională a terenului. Aceste hărți topografice precise sunt utilizate în procesul de înregistrare și identificare a proprietăților, permițând o înregistrare mai precisă și mai rapidă a informațiilor.

Tehnologia blockchain

Un alt avans important în domeniul cadastrului este utilizarea tehnologiei blockchain pentru a înregistra și gestiona informațiile cadastrale. Tehnologia blockchain oferă un sistem descentralizat de înregistrare al informațiilor, ceea ce înseamnă că nu există un punct central de control, ci informațiile sunt distribuite în întreaga rețea. Acest lucru face ca informațiile cadastrale să fie mai sigure și mai transparente, reducând riscul de fraudă și erori umane.

Concluzie

Tehnologia și digitalizarea aduc o serie de inovații în domeniul cadastrului, permițând o înregistrare și o gestiune mai precisă și mai eficientă a proprietăților și terenurilor. Utilizarea tehnologiei LiDAR și a blockchain-ului reprezintă două dintre cele mai importante avansuri în acest domeniu, oferind o mai mareprecizie, siguranță și transparență în înregistrarea și gestiunea informațiilor cadastrale.

 

© 2023 Dragoș Stănescu. Toate drepturile rezervate.